perjantai 24. tammikuuta 2014

Mitä naamiota sinä käytät?

Parisuhdekriiseillä on vaikutusta sydänsairauksiin ja ennenaikaisen kuoleman riskiin. Erityisesti tunteiden tukahduttaminen on vahingollista. Niiden esilletuominen voi kuitenkin pelottaa. Mitä vähemmän toimivaa viestintää, sitä enemmän pelkoja ja mitä enemmän pelkoja sitä enemmän ihminen käyttää naamioita peittääkseen tunteensa. Tällaisia naamioita ovat mm. ”Kaikki on hyvin –naamio”, ”Tuo ei tuntunut miltään” –naamio, ”Minua ei kiinnosta mitä teet” –naamio”, ”Minä kestän kaiken” –naamio.

Toimiva parisuhde edistää ihmisen terveyttä ja antaa voimia arkeen, joten sitä kannattaa vaalia. Mikään ihmissuhde ei kehity ja vahvistu kuitenkaan itsestään vaan siihen tarvitaan toimivaa viestintää ja yhteistä aikaa. Uskallusta kysyä mitä toinen kaipaa ja avoimuutta kertoa mitä itse haluaa. Vaikka kauhistuttaisi kuinka. Usein kaikista kipeimmistä asioista kertominen tuottaa eniten läheisyyttä. Siellä missä puhuminen lakkaa, tulkinta alkaa ja me arvioimme toista ihmistä aina oman menneisyytemme kokemuksista käsin. Kohtaamiselle pitäisi antaa arjen keskellä yhteistä aikaa, jatkuva toisen ohittaminen kasvattaa helposti välimatkaa, joka voi johtaa yhteyden kadottamiseen. Onnellisia pariskuntia tutkittaessa on todettu että heitä yhdistää yhteiset uudet kokemukset ja jännittävien elämysten yhdessä jakaminen. Voimakkaat tunteet voimistavat yhteenkuuluvuuden tunnetta. Eikä siihen tarvita rahaa matkustaa toiselle puolelle maapalloa. Yhteinen uusi makukokemus tai käynti taidenäyttelyssä voi toimia yhtä hyvin.

Vaikka parisuhde on kahden kauppa, voi se todennäköisemmin hyvin kun molemmat pitävät huolta itsestään ja kantavat vastuun omasta onnestaan. Sitä ei voi ulkoistaa toisen tuottamaksi. Itsensä kanssa viihtyvä ja omasta elämästään tykkäävä kumppani on hyvää seuraa.

Kaija Maria Junkkari kirjoittaa uudessa kirjassaan Sielukas nainen: ”Ihmissuhteiden muuttamisessa on tärkeää ymmärtää, että suhteen samana pitämiseen tarvitaan kaksi, sen muuttamiseen riittää yksi. Muutoksen saa aikaan muuttumalla itse, ei odottamalla sitä, että toinen muuttuu ensin.” Onko sinulle jotain, jota haluaisit muuttaa parisuhteessasi tai jossain muussa ihmissuhteessasi? Olisiko tullut aika ottaa ensimmäinen askel?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti