keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Ihminen kaipaa tarkoitusta

Luemme ja näemme päivittäin järkyttäviä uutisia yhteisestä maailmastamme.  Kansat sotivat ja näkevät nälkää, tuhoamme ympäristöämme. Eriarvoisuus ja tuloerot kasvavat. Nämä uutiset pysäyttävät, mutta niiden ei pitäisi lamauttaa. Onneksi ajassa helisee myös toivoa ja lupauksia. Ihmiset vaativat yhä vahvemmin oikeudenmukaisuutta. Osallistumista ja osallisuutta. Viime aikoina julkisuudessa on ollut useita tärkeitä kirjoituksia, jotka käsittelevät arvojamme ja ihmisyyttä. Virtausta välillämme.Toivoa ja paremman maailman mahdollisuutta.

Logoterapian kehittäjän Viktor Franklin mukaan jokainen ihminen tarvitsee tarkoituksen elämälleen voidakseen elää merkityksellistä, tyydyttävää elämää. Maailman kriisialueilla työskennellyt valokuvaaja Meeri Koutaniemi antaa Inhimillisten uutisten pääkirjoituksessa hyvän neuvon kuinka omaa tarkoitustaan voi etsiä. Hän kannustaa kysymään itseltään: "Mitä mä voisin?"  Joskus tarkoitus voi löytyä kun astuu oman itsestäänselvän elinpiirinsä  ulkopuolelle. Tarkoitus voi löytyä esimerkiksi vapaaehtoistyöstä, lähimmäiseen kohdistuva rakkaudellinen teko vahvistaa molempia, antajaa ja saajaa. Terapeutti Maaret Kallion mukaan me kaikki elämme omassa kuplassamme, mutta jo sen havaitseminen voi antaa voimat kuplan särkemiseen. Kuplan toiselta puolelta löytyy uusi maa, ehkä tarkoituskin?

Elisabet Lukas on kuvannut hyvinvoinnin neliapilan kautta niitä neljää asiaa, joita tutkimalla ja ymmärtämällä on mahdollisuus elää tarkoituksellista, mielekästä elämää.


Lukasin Ensimmäisen terälehden sanoma on että onnellinen ihminen suuntautuu itsestä muihin. Hän ei mieti mitä haluaa saada vaan mitä voi antaa. Toisen terälehden viesti on, että tarkoituksellista elämää elävällä ihmisellä on tahto uskoa että asioihin voi vaikuttaa, eikä hän siksi vaivu toivottomuuteen tai tyydy helppoon nopeaa tarpeentyydytykseen tähtäävään hetkentarkoituselämään. Kolmas terälehti muistuttaa anteeksantamisen merkityksestä. Siinä ei ole kyse välttämättä tapahtuneen hyväksymisestä, vaan ymmärtämisestä ja irtipäästämisestä. Sen tajuamisesta että kukaan ei ole täydelllinen. Neljäs terälehti kutsuu pohtimaan elämän vaikeuksien keskellä kysymystä: Miksipä en minä? Miksi tämä olisi pitänyt tapahtua jollekin muulle? Se kutsuu nousemaan elämän harmien ja isommankin kärsimyksen yläpuolelle ja tuntemaan kiitollisuutta siitä hyvästä mitä on saanut. Jokaisella on mahdollisuus valita asenteensa, jokaisella on vapaa tahto valita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti