perjantai 30. joulukuuta 2016

Antaisitko itsesi kasvaa potentiaalisi kokoiseksi?

Nuorena, juuri eronneena naisena loin oman vahvistuslauseeni, kirjoitin: "Ihminen täydentyy itsensä kautta."Muutamia vuosia kului, kasvoin matkallani, viimein vaihdoin pisteen tilalle pilkun ja jatkoin lausetta:  mutta kasvaa toisen rinnalla.

Kohtaaminen:  hetki jossa kaksi tai useampaa henkilöä antautuvat näkyviksi toisilleen on merkityksellinen kokemus. Se voi olla lyhyt tai pitkä, hetki tuntemattoman tai tutun kanssa, mutta aito kohtaaminen voi tapahtua vain, kun molemmat tulevat näkyviin sellaisina, kuin sisimmältään ovat. Kohtaamiseen ei mahdu manipulaatiota, naamioita tai poissaolevaa mieltä. Aidon kohtaamisen äärellä olevat ihmiset tunnistavat tämän hetken merkityksellisyyden ja muisto siitä voi pysyä mukana kauan. Kantaa vaikeuksissa, antaa uskoa elämään.

Kaikilla ihmisillä on olemassa jokin yksinäisyyden kokemus. Kuluvana vuonna yksinäisyys on ollut paljon esillä mediassa. Professori, tutkija Juho Saari nimitti yksinäisyyden Hesarin haastattelussa yhdeksi kansantaudeistamme. Mutta onko meillä valta vaikuttaa itse siihen, kuinka yksinäisiksi koemme itsemme?

Tiedetään, että yksinäisyys merkitsee eri asoita eri ihmisille. Introvertti vahvistuu yksin ollessaan, ekstrovertti ihmisistä, väliin jäävä ambivertti tunnistaa molemmat puolet itsessään. Erityisherkät ihmiset voivat sulkeutua omaan luolaansa vain sen vuoksi, että ovat satuttaneet itsensä niin monesti ihmissuhteissa, myös tilanteissa, joissa toinen osapuoli ei sitä tarkoittanut. Silloin eristäytyminen  ei suojaa, vaan estää parantavan yhteyden syntymisen.

Voi olla haastavaa myöntää itselleen olevansa se henkilö, joka sabotoi omia ihmissuhteitaan. Tämä on ollut myös minulle vaikea asia myöntää. Kuitenkin oivallettuani asian  olen pystynyt ottamaan uudenlaista vastuuta ihmissuhteistani, myös suhteestani omaan itseeni. Herkkä ihminen tulkitsee helposti toisen ihmisen käytöstä sitä kautta, kuinka olisi itse toiminut tilanteessa. Se, että toinen ei näin tee, ei tarkoita sitä, ettei hän välittäisi. Hän kokee maailman toisin kuin sinä.

Logoterapiassa kannustetaan ihmistä kasvamaan koko potentiaalinsa kokoiseksi, se on tilan luomista sille kutsumukselle itsessään, joka haluaa tulla esiin. Usein se vaatii haitallisten ihmissuhteiden päättämistä, omien elämäntapojen muuttamista tai aivan koko oman arvopohjan uudelleen inventoimista: Roikunko jossain, joka ei palvele minua enää? Olenko oman onneni tiellä haitallisten uskomuksieni kanssa? Elänkö elämää, jota haluan elää?

Kiitos sinulle lukijani kuluneesta kolmannesta vuodestani täällä. Kiitos myös kaikesta palautteesta, jonka olen teiltä vastaanottanut. Kiitos sinulle, joka osallistuit kursseilleni, ryhmiini tai kävit yksityisvastaanotollani. Jokainen teistä opetti minulle lisää elämästä, ihmissuhteista ja itsestäni samalla kuin vahvisti omaa kutsumustani tehdä tätä työtä.

Kannustan sinua oppimaan itsestäsi enemmän. Se onnistuu, kun suostut vuorovaikutukseen. Ystävät ja muut lähimmäiset ovat tätä varten, mutta maailma on täynnä myös uskomattoman upeita kursseja, kirjoja, valmentajia, blogeja, tapahtumia, artikkeleita ja yhteisöjä, joihin tutustumalla voit tulla itsellesi läheisemmäksi ja silloin, usko pois, sinun on myös helpompi tulla läheiseksi muiden kanssa.

Tämän vuoden parhaat löytöni, jotka haluan jakaa kanssasi

Verkkosivustot
Tuimakka (Tuija Matikan itseapupakki moneen mielenhaasteeseen)
Elä paremmin Jevgeni Särjen upeaa kannustusvyörytystä)
Haluton Tarja Törmäsen ja Veera Uusoksan blogi seksistä ja haluista suoraan ja sumeilematta ihmisyyttä kunnioittaen)
Anna Taipale (Itsensä rakastamisen tärkeydestä)

Valmennukset ja koulutukset
Majakka Lighthouse (johtajuusvalmennusta Dale Carnegien legendaaristen oppien avulla Irja Kiertosen valloittavassa ohjauksessa)
Hehku Hyvinvointi (loistavan Annika Tammiluodon valmennukset parempaan itsetuntemukseen ja iloon)
Mieliliike (Karita Palomäen kutsumus on muistuttaa, että olemme kokonaisuus)
Kasvutahto (Kaisa ja Simo Kuurneen kasvumatkoja ajatuksien ja joogan kautta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti